Влез или се регистрирай.

You are not connected. Please login or register

Хари Потър

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Хари Потър on Съб Май 29, 2010 12:03 pm

- contagiousxchemistry

avatar
аминистратор
Според авторката, тя започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, но по-късно идеята се разгръща в поредица, запланувана да съдържа 7 книги. Идеята ѝ идва във влак, като първоначалното ѝ виждане е за момче-магьосник, а впоследствие се появява цялата история - малко момче-магьосник, което започва да учи в училището за магия и вълшебства „Хогуортс“. То е не какво да е момче, а „момчето, което оживя“, единственият оцелял човек от проклятието на великия черен магьосник Лорд Волдемор. Магьосническият свят се страхува да изрича името му и го нарича "Онзи-който-не-бива-да-се-назовава", "Ти-знаеш-кой", "Вие-знаете-кого","Лорд-знаете-кой" и др. Думите в началото на първата книга „И всяко дете по света ще знае името му“, се оказват пророчески. „Хари Потър и Философският камък“ започва с 9 отказа от „големите издателства“, но издадена от „Блумсбъри“/Bloomsbury Publishing, тя вече е преведена на 55 езика. В България поредицата за Хари Потър се издава от „Егмонт“. Книгата е продадена в над 2.6 милярда копия. Което я прави една от най-продаваните книги в света, заедно с Библията.

Серията романи е преведена на 65 езика, което поставя Роулинг сред най-превежданите автори в историята. До сега са екранизирани от първа до шеста книга.

Най-забележителната културна тенденция приписвана на Хари Потър специфично в англоезичния свят е увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на серията казва "Аз мисля, че Джей Кей Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество."

Това, което помага на сериите да станат популярни в началото е силната подкрепа от страна на литературната критика (особено в Англия), дала премного позитивни оценки по времето на издаване на първия том „Хари Потър и Философският камък“:

* Сънди Мейл: "най-творческият и изпълнен с въображение дебют след Роалд Дал"
* Сънди Таймс: "сравненията с Дал са този път оправдани")
* Гардиън: "богат в текстурата си роман, надарен с изобретателна мъдрост и наблюдателност"

По време на четвъртия том „Хари Потър и Огненият бокал“, книгата започва да получава редица негативни оценки от страна на академичните литературни критици, само някои от тях, казват:

* Харолд Блуум, професор в Йеил: “Умът на Роулинг е дотолкова управляван от клишета и мъртви метафори, че тя всъщност няма друг стил на писане."
* В контраст, авторката и феминистка Фей Уелдън, приема, че сериите "не са това, което поетите са очаквали", но добавя "все пак това не е поезия, а това е една четивна, продаваема, приемлива за ежедневието/делнична и успешна проза".

В същото време книгите стават обект на редица правни процудери и дела от страна на американски религиозни групи, които твърдят, че магията, популяризирана, насърчавана и рекламирана в книгата, подкрепя магьосничеството и вещерството сред децата. Други съдебни дела са започнати заради авторски права и нарушаване на запазени марки.

В България са издадени всичките седем книги от поредицата.

1. „Хари Потър и Философският камък“
2. „Хари Потър и Стаята на тайните“
3. „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“
4. „Хари Потър и Огненият бокал“, спечелва награда Хюго през 2001 г. за най-добър фантастичен роман
5. „Хари Потър и Орденът на феникса“
6. „Хари Потър и Нечистокръвния принц“, спечелва награда на Британската книга 2006 г. за книга на годината
7. Хари Потър и Даровете на Смъртта Официалният превод излиза на 13 декември 2007 г.

Credit: Wikipedia BG

Какво мислите? За мен това е супер поредица!! <333

Вижте профила на потребителя

2 Re: Хари Потър on Съб Май 29, 2010 12:04 pm

rozaLie

avatar
Новак
Не съм ги чела, но имам желанието. След като прочета книгите, които съм си наумила ще си купя поредицата и ще ги прочета. Струват ми се интересни.

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите